Fundraising Norge reagerer på statsbudsjettet for 2025: – Holder en hel sektor for narr - Sykehusklovnene

Fundraising Norge reagerer på statsbudsjettet for 2025: – Holder en hel sektor for narr

Paraplyorganisasjonen for over 140 norske ideelle og frivillige organisasjoner mener regjeringen viser en alvorlig mangel på anerkjennelse av organisasjonenes rolle i samfunnet. Blant medlemmene er Norges Røde Kors, Redningsselskapet, Barnekreftforeningen, Dyrebeskyttelsen, Sykehusklovnene og Frelsesarmeen.

Skuffet. Siri Nodland er generalsekretær i Fundraising Norge Ingvild V. Arnesen

– Regjeringen holder en hel sektor for narr gjennom deres forslag til statsbudsjett for 2025. I Hurdalsplattformen lovet de oss å styrke den frivillige sektoren, men også i år har de brutt dette løftet. Dette var deres siste mulighet til å vise oss at de anerkjenner samfunnsbidragene som organisasjonene og sektoren vår står for, sier Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge.

Nesten 100 millioner i minus under dagens regjering
Inntil 2021 kunne private givere få skattefradrag for donasjoner opp til 50.000 kroner i året til disse organisasjonene. Regjeringen kuttet dette til 25.000 kroner i 2021 – til tross for at det står i Hurdalsplattformen at de ønsker «ein sterkare frivillig sektor som står på eigne bein». Det har ikke kommet andre tiltak som har bedret finansieringen til sektoren. Med kuttet i fradraget mistet sektoren betydelige inntekter.

– I 2023 tapte sektoren hele 93,5 millioner kroner i gaver etter at regjeringen kuttet i skattefradragsordningen. Det er uforståelig at de ikke vil rette opp i dette, sier Nodland.

Fundraising Norge har tidligere gått sammen med sine medlemmer i et opprop med over 70 frivillige og ideelle organisasjoner i landet. Da oppfordret de statsminister Jonas Gahr Støre og hans regjering på det sterkeste til å øke fradraget fra dagens nivå på 25.000 kroner til 50.000 kroner for privatpersoner. I tillegg oppfordrer de til en enda større økning for bedrifter.

– Sektoren er avhengig av alle sine støttespillere for å utøve sin samfunnsoppgave, og all statistikk fra tidligere opptrappinger tyder på at økt fradrag mobiliserer nye givere, både fra privatpersoner og næringslivet, sier Nodland.

Tydelige negative konsekvenser
En av organisasjonene som merker konsekvensene av regjeringens politikk, er Sykehusklovnene. De arbeider med å skape positive opplevelser for barn som er innlagt på sykehus rundt om i Norge. Sykehusklovnenes tilstedeværelse har blant annet bidratt til mindre bruk av tvang når legene må ta nødvendige prøver på barna.

– Kuttet i skattefradraget har hatt tydelige negative konsekvenser for oss og vårt arbeid. Sammen med bortfallet av grasrotandelen, førte regjeringens kutt til at vi tapte 7 millioner i 2023, sier Tonje Kinn, kommunikasjonsansvarlig i Sykehusklovnene.

Strømmestiftelsen, som arbeider med fattigdomsbekjempelse gjennom utdanning og jobbskaping i Asia og Afrika, er enda en organisasjon som merker konsekvensene av regjeringens kutt.

– Vi blir ringt opp av potensielle givere som tror at det nå ikke er lov å gi mer enn 25.000 kroner i gaver til veldedige organisasjoner. Kuttet i skattefradraget gir et inntrykk av at regjeringen egentlig ikke ønsker at folk skal gi mer i støtte, forteller Gase Handeland, leder for kommunikasjon og samfunn i Strømmestiftelsen.

– Regjeringen prioriterer milliarder på milliarder til andre prosjekter. Samtidig viderefører de et usosialt kutt som setter kjepper i hjulene for frivillig og ideell sektors betydelige samfunnsoppdrag. Da er det lov å bli forbanna. Det er på høy tid at partiene på Stortinget nå griper inn og viser at de har tro på oss, avslutter Nodland.

Les nyheten her