Slik jobber vi / Samarbeid med helsepersonell
Samarbeid med helsepersonell
Når barn må gjennomgå medisinske prosedyrer som blodprøvetaking, MR, sårstell eller narkose, kan det være både ubehagelig og smertefullt. Sykehusklovnene samarbeider tett med helsepersonell for å gjøre opplevelsen best mulig for barnet. Gjennom avledning, lek og nærvær bidrar klovnene til at barnet føler seg tryggere, og i mange tilfeller kan dette redusere behovet for tvang og beroligende midler.

Sykehusklovnene er først og fremst barnets støttespiller, som møter barnet med forståelse og anerkjennelse av deres følelser, smerte og opplevelser. Vi er til stede for å skape trygghet, ufarliggjøre situasjonen og bidra til at barnet opplever mestring. Gjennom lek og fantasi gir vi barnet et alternativt fokus i en krevende situasjon – et fokus de selv kan styre og velge å gå inn og ut av. På denne måten kan vi hjelpe barnet med å mestre det som skjer og gjøre opplevelsen mindre ubehagelig.

For helsepersonell gjør klovnenes tilstedeværelse at de kan fokusere fullt på sine oppgaver, noe som kan bidra til en mer effektiv prosedyre.

Samarbeid med helsepersonell

Sykehusklovnenes rolle

Sykehusklovnene er trent i kommunikasjon med barn på sykehus og i å være lydhøre overfor pasienter, pårørende og helsepersonell. Vi følger en nøye utviklet 3-trinnsmodell for å støtte barna før, under og etter en medisinsk prosedyre.

  1. Før prosedyren:
    Vi byger et tillitsforhold til barnet gjennom en lekende tilnærming,
    hvor kreativitet, fantasi og lek leder an. Barnet og klovnene står sammen i situasjonen. I forkant forbereder skuespilleren bak klovnen seg ved å sette seg inn i hva prosedyren innebærer og avklare samarbeid med helsepersonellet.
  2. Under prosedyren:
    Vi bruker teknikker som fokusskifte, fantasireiser, lek og improvisasjon med objektene som brukes i prosedyren, samt musikk og sang.
  3. Etter prosedyren:
    Sammen avrunder vi trygt med barnet.
Pårørende
For første gang, etter mange vonde opplevelser, gikk prosedyrene helt fint, uten bruk av tvang, mas og bønnfalinger
Pårørende

Dokumentert effekt

En kvalitetsstudie fra Oslo universitetssykehus viser at samarbeidet mellom sykehusklovner og helsepersonell under medisinske prosedyrer gir konkrete resultater:

  • Mindre bruk av tvang og beroligende midler
  • Bedre opplevelse for barna under prosedyrer
  • En terapeutisk effekt på barna
     

Du kan lese mer om vår dokumentasjon og internasjonal forskning her. 

Det måtte fire sykepleiere til for å ta blodprøve av sønnen min. Det opplevdes som et overgrep for ham - óg for meg, selv om jeg selvsagt forstår at dette er noe som er livsviktig å få gjort. Nå er sykehusklovnene med, og vi trenger ikke lenger noen til å holde ham fast. Nå er fokuset på klovnene, og det er moro. Og armen, den får sykepleieren lov å stikke i uten problem

 

Mammaen til en gutt

Powered by Cornerstone