Sykehusklovnene er først og fremst barnets støttespiller, som møter barnet med forståelse og anerkjennelse av deres følelser, smerte og opplevelser. Vi er til stede for å skape trygghet, ufarliggjøre situasjonen og bidra til at barnet opplever mestring. Gjennom lek og fantasi gir vi barnet et alternativt fokus i en krevende situasjon – et fokus de selv kan styre og velge å gå inn og ut av. På denne måten kan vi hjelpe barnet med å mestre det som skjer og gjøre opplevelsen mindre ubehagelig.
For helsepersonell gjør klovnenes tilstedeværelse at de kan fokusere fullt på sine oppgaver, noe som kan bidra til en mer effektiv prosedyre.

Sykehusklovnenes rolle
Sykehusklovnene er trent i kommunikasjon med barn på sykehus og i å være lydhøre overfor pasienter, pårørende og helsepersonell. Vi følger en nøye utviklet 3-trinnsmodell for å støtte barna før, under og etter en medisinsk prosedyre.
- Før prosedyren:
Vi byger et tillitsforhold til barnet gjennom en lekende tilnærming,hvor kreativitet, fantasi og lek leder an. Barnet og klovnene står sammen i situasjonen. I forkant forbereder skuespilleren bak klovnen seg ved å sette seg inn i hva prosedyren innebærer og avklare samarbeid med helsepersonellet. - Under prosedyren:
Vi bruker teknikker som fokusskifte, fantasireiser, lek og improvisasjon med objektene som brukes i prosedyren, samt musikk og sang. - Etter prosedyren:
Sammen avrunder vi trygt med barnet.